Eve Online > NoobGarten

Dronki w Aggressive mode

<< < (3/5) > >>

NeX:
  Dla ścisłości tłustym drukiem: Dronki zaatakują każdy red w zasięgu jeżeli zostały wcześniej polecenie zaatakowania jakiegokolwiek innego reda. Nie jest prawdą że atakują tylko cele które atakują właściciela. Mam około 120 km zasięgu dron. Mogę wylecieć poza ten zasięg tracąc kontrolę nad dronami, ale jeżeli wydałem im rozkaz walki, to walczą tak długo jak jestem na gridzie. Mowy nie ma o tym, żeby coś mnie wtedy atakowało, bo to akurat jest widoczne na overview. Tak to działa od początku jak pamiętam.

Sprawdzić można jedynie czy sprawia im różnicę przejście z npc na playera w sytuacji gdy ten zmienia się na red po canflipie. Nigdy nie miałem okazji być atakowany czyimiś dronkami w imperium, ale z definicji nie uwierzę jak sam nie sprawdzę co CCP zrobiło :D

Villq:

--- Cytat: NeX w Maja 20, 2012, 15:13:55 ---Dronki zaatakują każdy red w zasięgu jeżeli zostały wcześniej polecenie zaatakowania jakiegokolwiek innego reda.

--- Koniec cytatu ---
Niestety nie masz racji. Jak chcesz możemy to przetestować i sie przekonasz. Dronki w trybie agressive atakują tylko cele które atakują twój statek lub twoje drony. Jeśli oddalisz sie na 120 km to raty dalej cie agrują tylko że nie trafiają. Jeśli oddalisz się jeszcze dalej wtedy raty mają tylko yelllow boxa i wtedy sytuacja jest niejasna. Nie wiem co się stanie ale prawdopodobnie raty zmienią cel i zaczną strzelać w drony więc drony też będa agrować lub raty przestaną strzelać i w takim przypadku drony też przestaną strzelać lub coś się zbuguje i ta zasada przestanie obowiązywać.

Siri Irme:
Z tego co zaobserwowałem, jeżeli drony są ustawione na passive, zaatakują tylko ten cel, który im rozkazałem zaatakować. Po jego zniszczeniu albo wrócą i będą orbitować wokół mojego statku, albo pozostaną koło wraku. I choćby sam Mitanni zaczął do nich strzelać, nie zrobią NIC.

Zaś w trybie aggressive, atakują wszystko to co STRZELA do MNIE lub DO NICH, i po zniszczeniu, przejdą do następnego celu co atakuje MNIE, lub JE. Tak więc can-flipper może kraść spokojnie, bo nie zaatakował ani gracza, ani dron należących do gracza (a niech spróbuje zrobić to pierwszy w high secu ;-)).

Należy pamiętać, że npc na misjach, różnie agrują. Czasem starczy wlecieć na misję i masz cały pocket na głowie. Czasami, musisz podlecieć na x odległość a czasami, najpierw musisz jakoś na nie podziałać (strzałem, jakimś modułem jak painter lub samą droną). A żeby było weselej, na niektórych misjach, choćby drony atakowały raty, raty dronom nic nie zrobią. Tak więc, nie ma co brać za pewnika sytuacji z misji x czy y. Bo bywa różnie. A agro ratów, to nie to samo, co agro gracza.

Aha, no i nie od dziś wiadomo, że dronki mają swoje humory  ;-)

Villq:

--- Cytat: Siri w Maja 20, 2012, 16:26:49 ---Z tego co zaobserwowałem, jeżeli drony są ustawione na passive, zaatakują tylko ten cel, który im rozkazałem zaatakować. Po jego zniszczeniu albo wrócą i będą orbitować wokół mojego statku, albo pozostaną koło wraku. I choćby sam Mitanni zaczął do nich strzelać, nie zrobią NIC.

Zaś w trybie aggressive, atakują wszystko to co STRZELA do MNIE lub DO NICH, i po zniszczeniu, przejdą do następnego celu co atakuje MNIE, lub JE. Tak więc can-flipper może kraść spokojnie, bo nie zaatakował ani gracza, ani dron należących do gracza (a niech spróbuje zrobić to pierwszy w high secu ;-)).

--- Koniec cytatu ---
Jest dokładnie tak jak napisałeś

NeX:
  Pomijając kwestię canflipa, bo tu złodziejskie agro może być dowolnie wydziwaczone przez CCP, (po zalogowaniu sprawdzę na własnych zabawkach), to np na misji z kilkoma zgrupowaniami pasywnych npc (bez podziału na pockety, drabinki etc) wygląda to tak:

Wpadasz statkiem na grid. Nie atakuje cię absolutnie nic. Aby zaatakowało to Ty albo twoje drony muszą wpaść na ich target range, lub sam zaatakujesz z daleka. Jeżeli statek gracza ma powiększony zasięg kontroli dron, to staje pomiedzy grupami i wysyła drony z włączonym aggressive. Drony po rozwaleniu pierwszej grupy polecą na drugą, a potem na trzecią pomimo, że te grupy są całkiem pasywne i nie mają zasięgu do gracza.

O ile zatem pierwszą grupę atakują z mojego rozkazu, to dwie ostatnie niwelują już na własny rachunek  :)

Ponadto dość często zostawiam drony poza moim zasięgiem kontroli i zajmuję czymś innym, a one nigdy nie przestają walczyć. Gdy wypadły z kontroli to nie wrócą do mnie, ale tłuc będą się do ostatniego npeca, lub drony. Przestają natomiast walczyć gdy właściciel wyjdzie z grida. Wtedy EVE robi sobie chamską pauzę. Gdy wrócę na grid npece zaczną zarzynać pozostawione drony i jeżeli nie zdążę wejść w zasięg kontroli i nie dam im polecenia, to wszystkie bezmyślnie spadną.

Wiadomo, że npece są na misji oskryptowane, ale miło by było wiedzieć jakie obowiązują generalne zasady, a jeszcze lepiej aby zawsze obowiązywały takie same   ;D

Agrujące drony oczywiście agrują na siebie, a nie na statek gracza. Robiłem w ten sposób standy Pilgrimem na misjach lev 3 hurtem po 20, 30 dziennie, afk i wielkich szans na straty dron nie było.

PS przypomniało mi się, że decyzja o podjęciu walki ze złodziejem jest decyzją okradanego stąd prawdopodobnie blokada agresji dronek, ale to również świadczy o tym, że to g... a nie red jest w takim razie.  :P

Jutro zaloguję się w imperium i to łopatologicznie sprawdzę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej