Eve Online > Korporacje, Sojusze & Organizacje - dyskusje
Jak to jest i było w C0ven (było: [VIDE] Virtual Democracy - rekrutuje!!!!)
SokoleOko:
--- Cytat: VonBeerpuszken w Lutego 13, 2012, 14:42:18 ---Po fakcie każdy to mówi, w trakcie jest tak że zostaje zaskoczony posiłkami i nie ma wyjścia ;D
--- Koniec cytatu ---
Nie, dla mnie blob to okazja do zabawy. Ta akcja w L-C z Fatal Ascension zaczęła się od localu 65 z nami, pod koniec stuknął nam w 120.
Za drugim razem wiedziałem dokładnie co mają po drugiej stronie gate'a i że siedzą ok. 30 km od niego, a mimo wskoczyliśmy i zaczęliśmy się z nimi bić. Szkoda, że nasz scimi na początku zjebał i miał fit nie do tego gangu, a na końcu straciliśmy 2 dreje w trakcie odwarpowywania. Nasz scout zginął też niepotrzebnie, brak Claymore'a umożliwił kilku z nich ucieczkę na strukturze (w tym obu cynabalom).
Ale był fun i jak polecieliśmy pół godziny później do ich systemu, to mimo dwukrotnej przewagi nie zdecydowali się wydokować. :P
--- Cytat: Dormio w Lutego 13, 2012, 14:33:58 ---Ale rozumiesz pojęcie KAŻDY, czy po prostu tak Ci się tylko napisało dla podkreślenia, że to nie jest rocket science, a tylko wyjątkowość Twojej pamięci i doświadczenia ? Szczególnie, że podkreślasz, że używasz do tego standów...
No i oczywiście zasada neutral=cel, to oczywiście ułatwia, podobnie jak bycie CEO/diplo, który dyktuje komu się należy blue.
--- Koniec cytatu ---
Jeszcze prościej jest jak się w ogóle nie ma blue.
Nie uważam się za jakiegoś mistrza, że ogarniam to ja, moi FC i moi scouci. Moim zdaniem jest to w zasięgu każdego normalnego człowieka.
Dormio:
--- Cytat: VonBeerpuszken w Lutego 13, 2012, 14:53:15 ---@Dormio, to proste...lokal pokaże Ci że przeciwnik ma.... statki...tudzież pody... i to że część tankuje stacją i POSami
--- Koniec cytatu ---
No ale ja chciałbym wiedzieć skąd oni wiedzą kto jakie gacie ma patrząc po lokalu... to czy są zasrane ze strachu czy nie to przecież elementarne - widać po facjacie na lokalu :P
--- Cytat: SokoleOko w Lutego 13, 2012, 15:00:20 ---Nie uważam się za jakiegoś mistrza, że ogarniam to ja, moi FC i moi scouci. Moim zdaniem jest to w zasięgu każdego normalnego człowieka.
--- Koniec cytatu ---
A daltonista mieści się w tym pojęciu ? Oh wait... wiem - daltonista nie będzie scoutem ;)
VonBeerpuszken:
--- Cytat: Dormio w Lutego 13, 2012, 15:01:28 ---No ale ja chciałbym wiedzieć skąd oni wiedzą kto jakie gacie ma patrząc po lokalu... to czy są zasrane ze strachu czy nie to przecież elementarne - widać po facjacie na lokalu :P
--- Koniec cytatu ---
Ja tam nie wiem... jestem skromnym pilotem reconów i covertów, opierającym swoją złodziejska i bandycka działalność na probach i skanerze... do tego trzeba pefaupera...
Ranshe:
@Dormio, ale przecież rozpoznanie kto żyje w promieniu tych 50j, a późniejsze wskoczenie i stwierdzenie "a to ci, a tu scout innych" to dwie zupełnie różne rzeczy. Pierwszej nie robisz za każdym jumpem...
--- Cytat: VonBeerpuszken w Lutego 13, 2012, 14:42:18 ---TOTALNY FACEPALM...
znając życie z Toba jako FC zaznałbym prawdziwego PVP... tiaaaa....
--- Koniec cytatu ---
Innego. Zresztą jakość mojego FCowania nie ma tu nic do rzeczy.
Nie widzę tu żadnego powodu do facepalma, tak trudno ci przyjąć do wiadomości, że twoje doświadczenia na roamach niekoniecznie są jedynie słuszne?
A może chodzi o drugą część wklejonego demota, masz tyle zadane do domu i chciałeś się pożalić? Oj biedny biedny, na centrali się znęcają a tu jeszcze tyle zadane... ;P
--- Cytuj ---Wyobraź sobie, że lecisz tym 5-cio osobowym gangiem szukając guza, ale albo z powodu intela wszyscy się chowają albo rzucają 20 carrierów... ile walk znajdziesz?
Teraz druga - lecisz tym gangiem bez lokala, ale ze scoutem z lokalem... musiałbyś mieć paskudnego pecha żeby ktoś zaraportował cały gang... poruszasz sie prawie niewidoczny, więc mniejsze prawdopodobieństwo że wszyscy sie pochowaja albo zrzucą Ci na łeb 20 carrierów.
Ot...taki pierwszy z brzegu bez większego deliberowania przykład.
--- Koniec cytatu ---
Pięknie, w końcu coś.
- Po pierwsze, przeciwnicy też mają jakiś tam iloraz inteligencji, więc skoro ja jestem w stanie rozpoznać scouta przeciwnika, to działa to w obie strony. Więc jeśli widzę scouta z korporacji X, z którą już się wcześniej biliśmy, to nie muszę widzieć ich kilkunastu armorowych t3/bc z guardianami jump-dwa dalej, bo wiem że mieszkają dobry kawałek dalej i sami nie latają. Tak więc to nie jest kwestia paskudnego pecha.
- Po drugie, porządny intel rzadko kiedy opiera się jedynie na "leci 5 złych kolesi", przeważnie jest to poparte typami statków - a na te informacje lokal nie wpływa, bo przecież mimo wyłączonego lokala dalej fizycznie te 5 statków tam będzie, prawda? Wystarczy że ktoś wydokuje i sprawdzi skaner albo na bramie mnie zobaczy. Więc bycie "prawie niezauważonym" tak naprawdę zachodzi tylko w przypadku, kiedy reszta gangu ma cloaki.
- Po trzecie, scout nie będzie jedynym bez lokala, bo nie wyobrażam sobie bycia w systemie bez informacji o tym co się w nim dzieje - a scout jako scout tej informacji mi nie dostarczy, bo z zasady lata przed/za nami. A im mniejszy gang, tym więcej go będzie musiało na lokalu być.
- Po czwarte i właściwie najważniejsze, po co w ogóle latać tam gdzie będą się przede mną chować albo wystawiać 20 carrierów? Po raz kolejny - to, że na ciebie wystawiali 20 carrierów to nie znaczy, że wszędzie tak jest.
Nitefish:
--- Cytat: Dormio w Lutego 13, 2012, 14:11:58 ---Sherlocku - ja doskonale znam jakość Twojej fotograficznej pamięci, ale rozpoznanie i umiejscowienie w przestrzeni wszystkich ally i korpów żyjących w promieniu 50j zajmie nieco więcej jak 30s:
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: Dormio w Lutego 13, 2012, 15:01:28 ---No ale ja chciałbym wiedzieć skąd oni wiedzą kto jakie gacie ma patrząc po lokalu... to czy są zasrane ze strachu czy nie to przecież elementarne - widać po facjacie na lokalu :P
--- Koniec cytatu ---
Skąd możesz to wiedzieć jak nie latasz pvp :P. Jest dokładnie tak, jak Sokół napisał. Jak chcę prowadzić gang, latać solo lub przeżyć w trudnych częściach Eve to MUSZĘ wiedzieć:
* gdzie stacjonuje korp i kiedy jest ich prime time
* czym latają i kto jest ich FC
* jakich mają sprzymierzeńców
* kogo zazwyczaj wystawiają jako oczy lub cyno baity
* jakimi shipami latają ich solo pvperzy
* ...Innymi słowy jedni mają w małym palcu market w kilku regionach Eve a inni muszą wiedzieć wszystko o przeciwnikach. Z czasem po lokalu rozpoznajesz coraz więcej korpów lub pojedynczych pilotów. To wiedza, która mocno się odbija na wyniku starcia lub po prostu przeżyciu.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej