Zwracam uwage na 3 szczegoly, ktore wynalazlem na roznych mniej lub bardziej oszolomskich stronkach, a ktore mnie zainteresowaly. Podkreslam, ze wklejam je poniewaz jestem ciekaw Waszego zdania, a nie dlatego ze jestem ich jakims zwolennikiem.
1. Acta umowliwi pozasadowa cenzure wszelkich tresci dotyczacych zarejetrowanych produktow handlowych, tj marek, nazw korporacji itd. Jest tak skonstruowana, ze powolujac sie na nia, bedzie mozna usuwac natychmiast wszelkie niewygodne wpisy dotyczace duzych firm, bo tylko one beda na tyle bogate, zeby na bierzaco monitorowac internet pod tym katem. Tzn np jezeli napiszemy, ze Coca Cola lamie prawa pracownikow, to ten wpis zniknie w ciagu kilku godzin "do wyjasnienia", poniewaz wlasciciel marki natychmiast skontaktuje sie z wlascicielem witryny i poinformuje go, ze nie autoryzowal autora artykulu do uzycia nazwy JEGO firmy. Nawet jezeli pozniej udowodnimy, ze mielismy jednak prawo to napisac i wpis wroci, to bedzie nas to kosztowalo tygodnie uzerania sie, i najczesciej bedzie juz po fakcie. Jezeli wlasciciel witryny bedzie usilnie uchylal sie od wspolpracy z z powiedzmy ZAIKSEM, to jego strona zostanie zablokowana (z pominieciem procedur sadowych). Nie napiszemy tez, ze puszka Coca Coli zawiera 9 lyzeczek cukru, a hamburger z McDonaldsa rozklada sie 2 tygodnie, bo wlasciciel tych marek nas do tego nie upowaznil.
2. Acta reguluje tez kwestie zwiazane z patentami na rosliny modyfikowane genetycznie GMO. Jezeli np w tej samej wsi mieszka dwoch rolnikow i jeden z nich hoduje rosliny nie zmieniane genetycznie a drugi zmieniane, to po jakims czasie rosliny te zapyla sie wzajemnie, zamieniajac wszystkie uprawy w GMO. Tym sposobem rolnik przestanie byc wlascicielem nasion ktore zbierze ze swojego pola, bedzie wlascicielem plonu ale jezeli zachowa nasiona nie placac za nie, to popelni przestepstwo, poniewaz lamie prawa autorskie firmy, ktora kilkanascie lat temu wymyslila te zmiane. Dokladnie tak, jak z kopiowaniem mp3 - teoretycznie nikt nic nie "traci", bo ani nasiona nie znikaja z silosow koncernu biochemicznego, ani plik nie znika z serwera koncernu muzycznego, ale jednak odpowiadamy przed sadem za "kradziez".
3. Rada UE w 08/2011 przyjęła decyzję upoważniającą do podpisania umowy znanej u nas jako ACTA na 43 stronie komunikatu dotyczacego rybolowstwa.