Eve Online > Wsparcie techniczne
HD Samsung SP1654 - UDMA nie funkcjonuje
ManganMan:
Chłopie mówię przecież że na dwóch, ba - trzech kompach, każdy z inną taśmą oraz w kieszeni zewnętrznej Usb, w każdym działa tak samo!
EDIT1: ok, odpalam HUTIL'a, a jak mogę zgrać wyniki testów ??
EDIT2: Mam errora z flagą -X69 oraz wyniki testów -tT
--- Kod: (hdparm -X69 /dev/sdb) ---dom@dom-P4I45E:~$ sudo hdparm -X69 /dev/sdb
/dev/sdb:
setting xfermode to 69 (UltraDMA mode5)
SG_IO: bad/missing sense data, sb[]: 70 00 05 00 00 00 00 0a 00 00 00 00 24 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
--- Koniec kodu ---
A tu wyniki testów:
--- Kod: (hdparm -tT /dev/sdb) ---/dev/sdb:
Timing cached reads: 396 MB in 2.00 seconds = 197.68 MB/sec
Timing buffered disk reads: 12 MB in 3.41 seconds = 3.52 MB/sec
--- Koniec kodu ---
deckard:
Podałem ci parę narzędzi, i moja interpretacje, podałem ci także ścieżkę która bym poszedł, więcej niestety ci nie pomogę.
Ja do testowania dysków używam smarta plus hdparm i staromodne co się stanie gdy podłącze go pod innego kompa.
Do tego parę narzędzi do testowania dysku, te musisz znaleźć sam.
Nie jestem pewien, ale o ile pamiętam dysk może zapamiętać ustawienia udma - jak mowie głowy za to uciąć sobie nie dam - jak możesz popytaj czy to prawda czy gadam bzdury.
Jeśli wiec na jednym z nich ustawił się na u2 na wszystkich pozostałych będzie tak działać - tak było w moim przypadku - pierwotnym winowajcą zaś była taśma 40 która przez przypadek dysk był podpięty.
Testowałeś dysk na rożnych systemach i różnych kompach.
Wyeliminowałeś możliwość ze to tasiemka, wyeliminowałeś wine systemu i płyty, pozostaje uszkodzenie gniazda lub elektroniki na dysku.
Ciężko dawać rady nie mając sprzętu przed sobą. Nie wiem jak zachowuje sie na innych kompach i czy np ubuntu także sie wiesza itp itd więc wiesz... , przejrzyj jeszcze logi na linuxie, może tam znajdziesz jakąś podpowiedź.
Więcej pomysłów niestety nie mam.
deckard:
Takiej odpowiedzi niestety nie widziałem nigdy także przykro mi ja wysiadam, wygląda jakby hdparm nie mógł obsłużyć tego zapytania. Jutro pogadam z kumplem długo był serwisantem może cos poradzi.
ManganMan:
OK, jednak SMART zdołał do końca zrobić Extended test, a wynik był taki sam jak w przypadku short testa (pass).
A może to wina firmware'a (TM100-24), na innych forach czytałem, że może powodować takie problemy.
Przy okazji, gdzie mieszkasz? Może mógłbym ci podesłać dysk.
EDIT: Zauważyłem, że są poszlaki, że zaraz dysk się rozsypie; oto ich ID: 199 (UDMA CRC Error Count) i 3 (Spin-Up Time). Dane są w wysłanym pliku.
deckard:
Lublin, jak cos to zapraszam :) Zobaczymy co powiedza w znajomym serwisie, przejrzę dokładnie ten plik zobaczymy co tam jest, ale to tez niestety juz jutro.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej